Αναφορά: «Διαμαρτυρία για την περικοπή θέσης στο ΚΕΠ Δήμου Καλινδοίων Θεσσαλονίκης»

Αναφορά: «Διαμαρτυρία για την περικοπή θέσης στο ΚΕΠ Δήμου Καλινδοίων Θεσσαλονίκης»

Προς Υπουργό:

- Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης

κο Προκόπη Παυλόπουλο

 

Κατατίθεται η από 2 Φεβρουαρίου 2006 συνημμένη διαμαρτυρία για την περικοπή θέσης στο ΚΕΠ του Δήμου Καλινδοίων νομού Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως ΦΕΚ 10Β' /10-1-2006.

Καράογλου Θεόδωρος

Βουλευτής Β΄ Περ. Θεσσαλονίκης

 

Θέμα «Ένσταση / διαμαρτυρία για την περικοπή θέσης ΚΕΠ Δήμου Καλινδοίων σύμφωνα με την ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως ΦΕΚ 10Β' / 10-1-2006».

Σύμφωνα με την ανωτέρω Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που δημοσιεύτηκε στο φύλο της Κυβερνήσεως (10 Β' / 10-1-2006) συστήνονται στους ΟΤΑ Α' Βαθμού δύο χιλιάδες διακόσες έντεκα (2.211) θέσεις μόνιμο προσωπικού αποκλειστικά για τη λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών. Το ΚΕΠ Δήμου Καλινδοίων έχει υποστεί μείωση των θέσεων. Από δύο (2) θέσεις ΠΕ σε μία (1) θέση ΠΕ.

Θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι το ΚΕΠ Δήμου Καλινδοίων είναι από τα τελευταία ΚΕΠ που λειτούργησαν στο Νομό Θεσσαλονίκης με ημερομηνία έναρξης λειτουργίας την 09/02/2005. Ο Δήμος Καλινδοίων γεωγραφικά βρίσκεται σε σχετικά απομακρυσμένη περιοχή σε μια απόσταση 45 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη με συνέπεια να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την εξυπηρέτηση των πολιτών αν υπάρξει μόνο ένας υπάλληλος, καθώς έτσι δυσχεραίνεται η διεκπεραίωση των υποθέσεων με τις αρμόδιες υπηρεσίες στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στον Λαγκαδά.

Με την παρούσα μορφή του ΚΕΠ Δήμου Καλινδοίων αποτελούμενο από 2 συμβασιούχους παρουσίασε σύμφωνα και με την μηνιαία αναφορά της ΟΔΕ-ΚΕΠ (ΟΔΕΚΕΠ 9133) μία από τις καλύτερες αποδόσεις σε χρόνο διεκπεραίωσης υποθέσεων (3 μέρες-καλύτερος χρόνος στο νομό Θεσσαλονίκης) καθώς και μεγάλο αριθμό διαφορετικών αιτήσεων, κάτι που σημαίνει ότι οι υπάλληλοι και διαφημίζουν τα προϊόντα-αιτήσεις και τα ολοκληρώνουν άμεσα. Πλέον το ΚΕΠ Δήμου Καλινδοίων εξυπηρετεί πολίτες και από γειτονικούς Δήμους ακόμη και από τον Νομό Χαλκιδικής (Δήμοι Ζερβοχωρίων, Ανθεμούντας και Πολυγύρου) με τους οποίους συνορεύει παρουσιάζοντας διαρκώς αυξανόμενο αριθμό αιτήσεων.

Επίσης στον Δήμο Καλινδοίων και όμοροι Δήμοι του Νομού Χαλκιδικής, Κέντρο Υγείας, ΕΛΤΑ, Αγροτική Τράπεζα, Αστυνομικό τμήμα, Δασονομείο τμήμα ΟΠΕΚΕΠΕ (γραφείο καπνού), ολοήμερα σχολεία όλων των βαθμίδων, Κέντρο δημιουργίας απασχόλησης παιδιών και ΚΑΠΗ. Αυτό σημαίνει πως για την ευρύτερη περιοχή και έξω από τα όρια του Δήμου μας, το ΚΕΠ μπορεί και παίζει σημαντικό ρόλο στην εξυπηρέτηση των πολιτών καθώς ήδη συνεργάζεται με όλους αυτούς τους φορείς ουσιαστικά και αποτελεσματικά.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το ΚΕΠ επιτελεί και σπουδαίο κοινωνικό έργο καθώς και την συγκεκριμένη χρονική στιγμή οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ προμηθεύονται δωρεάν δελτία θεάματος από το ΚΕΠ κα μετά από συνεργασία μας με το ΚΑΠΗ Ζαγκλιβερίου θα μεταβούν σε θέατρο επιλογής τους. Κάτι ανάλογο συνέβη και κατά την καλοκαιρινή περίοδο 2005 όταν άτομα Γ΄ ηλικίας προμηθεύτηκαν από το ΚΕΠ εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού και οργανώθηκε από το ΚΑΠΗ εκδρομή στην οποία συμμετείχαν άτομα που θα έκαναν διακοπές πρώτη φορά στη ζωή τους. Το ΚΕΠ Καλινδοίων λόγω της εύκολης πρόσβασής του ( βρίσκεται στην πλατεία του Ζαγκλιβερίου στο κτίριο που στεγάζεται και ο Δήμος) τους διευκολύνει στην απολαβή των δικαιωμάτων τους.

Κάτι ανάλογο συνέβη και σε σχέση με όσους υπάγονται στη ΔΥΟ Ζαγκλιβερίου και ήταν υποχρεωμένοι να υποβάλλουν συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών- προμηθευτών. Προκειμένου να τις υποβάλουν ηλεκτρονικά μέσω λογιστικών γραφείων κάτι που σήμαινε επιπλέον κόστος για τους υπόχρεους προσέρχονται στο ΚΕΠ και αφού τους πιστοποιούσαμε στο taxisnet ολοκληρώναμε την υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεών τους.

Εξάλλου λόγω της μεγάλης ανεργίας που μαστίζει την περιοχή μας η αναζήτηση προκηρύξεων είναι καθημερινή και η προσέλευση συνδημοτών μας μεγάλη καθώς για κάτι τόσο απλό θα έπρεπε να μεταβαίνουν είτε σε ΚΕΠ άλλων Δήμων είτε στην Θεσσαλονίκη. Μεγάλη προσέλευση πολιτών παρατηρείται στο ΚΕΠ Καλινδοίων προκειμένου να πάρουν πληροφορίες για την δημόσια διοίκηση για να κάνουν χρήση των δικαιωμάτων τους για δικαιολογητικά που απαιτούνται για κάθε ξεχωριστή υπόθεσή τους για πληροφορίες για internet κτλ. Για όλες αυτές τις υποθέσεις βέβαια δεν μπορούμε να συμπληρώνουμε αιτήσεις, ενώ προσφέραμε έργο.

Άλλωστε όπως γνωρίζετε ένας εκ των δύο συμβασιούχων του ΚΕΠ δύο φορές την εβδομάδα μεταβαίνει σε υπηρεσίες που βρίσκονται στην Θεσσαλονίκη ( π.χ. Δευθυνση Συγκοινωνιών, ΟΑΕΔ, ΙΚΑ, Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης) οπότε ο άλλος υπάλληλος παραμένει στο ΚΕΠ κα φροντίζει για την ομαλή λειτουργία του.

Ουσιαστικά με αυτήν την ΚΥΑ με την σύσταση μόνο μίας οργανικής θέσεως προσωπικού ΚΕΠ καθίσταται αδύνατη η ομαλή λειτουργία του ΚΕΠ πόσο μάλλον η ταχύτερη διεκπεραίωση των αιτήσεων του όσο και η διαφήμιση των «προϊόντων» που παρέχει και η μέσω των υπηρεσιών αυτή ανάπτυξη και αναβάθμιση της περιοχής μας η οποία αποτελεί «κέντρο-απόκεντρο» και το Ζαγκλιβέρι (Δήμος Καλινδοίων) έδρα μίας ιστορικά «άτυπης» Περιφέρειας της Θεσσαλονίκης.

Εν κατακλείδι, θεωρούμε ότι η μείωση των δύο υπό σύσταση θέσεων είναι εξαιρετικά άδικη. Σας εφιστούμε την προσοχή και σας παρακαλούμε για τη διόρθωση της αδικίας αυτής και την σύσταση και των 2 θέσεων υπαλλήλων Κ.Ε.Π

 

Ο Δήμαρχος Καλινδοίων

Σταύρος Καμαρούδης